fredag 5 december 2008

Vilken är din superkraft? Läs- och skrivprojekt om superhjältar.

I Daniel Möllbergs Boken om superhjältar deklareras att vem som helst kan vara en superhjälte, och att vad som helst kan vara en superkraft - det gäller bara att hitta sin egen superkraft och lära sig att använda den.

Det tar vi fasta på i ett läs- och skrivprojekt på Hallsta skola i vår, där barnen i en 3:a kommer att få läsa superhjältehistorier, samtala om sina läsupplevelser och skriva sina egna superhältehistorier, med sig själva som huvudpersoner.

Jag jobbar tillsammans med barnboksförfattaren Kalle Güettler (som också jobbar i skolbiblioteket på Hallsta skola en dag i veckan) och klassens lärare i detta projekt. Vi kommer att ta fasta på barnens egna förkunskaper om superhjältar, presentara Boken om superhjältar (som blir vår "handbok") och andra superhjälteböcker som barnen får läsa och prata om. Vi har också tänkt se någon film om superhjältar och samtala kring den. Och när barnen kommit en bit på vägen i sina reflektioner kring superhjältar och kring sina egna tänkbara superkrafter ska de börja skriva. Det färdiga resultatet kommer att presenteras i en bok, som alla barn får göra ett eget exemplar av och som kommer att ställas ut på biblioteket till allmänhetens beskådan.

Nu behöver jag tips på superhjälteböcker och superhjältehistorier! Alla förslag tas tacksamt emot. Gärna här på bloggen, men ni kan också maila mig: erica. markne@norrtalje.se

1 kommentar:

Anette Helgesson sa...

Vilken bra idé! Typiskt dig :-) Jag vet en superhjälteexpert, en fd kollega som säkert kan ge några udda tips. Ska kolla med honom.

ps. Johanna läser du detta vet du vem jag menar väl? ds.