onsdag 10 december 2008

Tusen och en natt - en sagoresa

Under hösten och våren pågår ett berättarprojekt i Smedjebacken under rubriken "Tusen och en natt - en sagoresa". Projektet bygger på att skapa ingångar till berättelser genom alla sinnen.

Projektet genomförs i olika led under vintern och våren. I höstas gick jag ut med en förfrågan till lärare om att vara med. Jag ville att de som anmälde sig skulle vara intresserade av att jobba med sagor och att jobba digitalt med sina klasser. Sex klasser med sammanlagt 105 elever ingår i projektet. Från årskurs 3-6.

I första skedet bjöd jag in lärarna till en inspirationsdag. De fick först göra några berättarövningar som jag fick tips om på LesArt i Berlin. Sedan fick de i grupper om två och två en välkänd saga att jobba med. Det blev Askungen, Snövit och Rödluvan. Instruktionerna var att utifrån sagan skriva ett storyboard. De fick ta max 10 stillbilder, förbereda en speakertext på max 1 minut, de fick leta ljudeffekter och musik som de ville ha med i sin digitala version av sagan. De fick också en kista full med rekvisita, de fick lera och papper och pennor till sitt förfogande. Planeringen och bildtagning fick ta en och en halv timme. Därefter fick de redigera ihop sin saga i PhotoStory. Innan dagen var slut tittade vi på resultatet och diskuterade hur de kunde jobba vidare i klassen på liknande sätt. Här är en av sagorna:



I andra skedet, som snart är genomfört, klär jag och min kollega ut oss till Scherazade och hennes syster (ur Tusen och en natt). Vi har åkt runt till nästa alla klasser med en kista full med sagor. Vi berättar först hur det gick till när vi räddade riket från den grymme Sultanen genom att berätta sagor som han inte kunde låta bli att älska (första sagan ur boken). Därefter berättar vi att de kommer att få jobba med sagor digitalt, vilket är populärt. Varje klass kommer att få jobba med sagor från någon världsdel så att vi i slutändan kommer att ha en samling digitala sagor från hela världen. Sagorna de får av oss består bara av text som jag laminerat på färgat papper. (Bilderna får de skapa själva)

Innan sportlovet är det dags för nästa skede. Då är de inbjudna hit till Biblioteket en klass i taget. Här kommer vi att ställa iordning ett rum där mitten kommer att bli "Sagornas Orienten". Där ska vi tillsammans med en dramapedagog dramatisera en annan saga ur Tusen och en natt. I den övriga delen av rummet kommer barnens produktioner, som representerar övriga världen, att finnas att se på pekskärmar och på annat sätt.

När de fått "upplevelsen" ska de få träffa Bisse Falk, författare och filmare, som kommer att inspirera dem till att skriva alldeles egna sagor. De har också möjlighet att tillsammans med en konstnär att få jobba med grafik för att göra illustrationer till sina sagor. Jag hoppas att vi sedan kan publicera sagorna så att varje elev kan få ett ex i gåva.

Projektet kommer att avslutas på Världsbokdagen då allt kommer att visas för allmänheten i Gamla Meken här i Smedjebacken.

Läs mer på bloggen boksmedjan.wordpress.com

1 kommentar:

David Hedström, LB-Värmland sa...

Härligt!
Fantastiskt bra gjort! Väldigt inspirerande och intressant!