torsdag 16 oktober 2008

Magiska manteln i Läskonsters anda

Nu har Magiska mantel-utställningen varit hos oss i två veckor och vi har haft visning för nästan 300 barn och unga. Det här har varit veckor som gått i Läskonsters anda. Verkligen en bra utställning där barnen får använda flera sinnen.

Vi bjöd in alla barn på lågstadiet till visningar (Jag prövade att ha visningar för små barn, ca 1-5 år, med föräldrar, på Lillbibblan och det gick bra. Vi har även haft visningar för årskurs 6 och för en grupp unga funktionshindrade). Innan de kom läste de någon bok från den islamiska världen som vi rekommenderat. Under visningen fick barnen skruva upp fantasi-knappen hur mycket de ville och det var så kul att höra vad de såg i tavlorna. Det blev som nya berättelser.

Jag antar att det är fler än vi som haft utställningen, men för övriga: så ingår en glaspaviljong där man kan sitta och titta på den vackra glasmosaiken medan man lyssnar på musik i hörlurar. Barnen fick även känna på kakel och pröva den magiska manteln. I anslutning har i haft en bokutställning med böcker om islam, islamisk konst men även skönlitteratur från den islamiska världen och många barn lånade med sig någon bok.
Vi drog ut bilder från Internet och visade hur platserna som tavlorna föreställde såg ut på riktigt. Barnen fick sen Bibblablogg-vykort med sig hem så de kunde titta på bilderna hemma senare. Efter visningen fick de göra egen mosaikkonst, vilket var mycket uppskattat. I två veckor nu ska vi ha barnens egna alster uppsatta som en egen konstutställning.

Under de här veckorna har jag arbetat tillsammans med kommunens kulturassistent, som annars har hand om alla utställningar. De här visningarna har gett oss mersmak och vi kommer att arbeta ihop fler gånger. Det går ju att göra ungefär samma sak kring vilken konstutställning som helst i princip. Det var kul att arbeta ihop. Vi hade användning av våra olika inriktningar och som vanligt så brukar då 1+1 = 3.

Inga kommentarer: