måndag 13 oktober 2008

Fokus Rummet gav mersmak

Resan till Gotland var inspirerande på många sätt. Barnavdelningarna - naturligtvis - men också naturen, raukarna och havet.

Det var väldigt kul att se de olika temana som konstnärerna fått leka med fullt ut till minsta detalj på de olika biblioteken. Alla ställen kändes trevliga att vara på, det tror jag barnen också tycker, oavsett om de får något som de inte har i sin vardag (som Lilla Afrika) eller om det är något som direkt anknyter till livet på ön (som på Traktor- och Hästbiblioteket). Gladast blev jag ändå på Krakel Spektakel biblioteket, Fårösund. Det kändes som om temat kunnat utnyttjas till roliga projekt tillsammans med elever. Bland annat hade elever tillverkat bokstäver i slöjden och hittat på egna rim och ramsor i Hellsings anda.

Jag blev också förtjust i Almedalsbibliotekets ungdomsavdelning trots att det inte var färdigt än och trots störande ljud från trappan alldeles intill. Kristallkrona i svart och ett fantastiskt draperi som vi bara fick se ritningarna på fick det att börja klia i fingrarna på mig. Hos oss hamnar nämligen alltid ungdomarna i småbarnshörnan bland nallar, Billy-dockan och Mamma Mu. Det måste betyda att ungdomsavdelningen inte är tillräckligt lockande....skulle vilja förändra avdelningen till ett ställe där unga gillar att vara.

Är det någon som har erfarenhet av att jobba tillsammans med ungdomar i fokusgrupp så skulle det vara jätteintressant att ta del av.

Inga kommentarer: