onsdag 8 oktober 2008

Pointti- Esbo stadsbibliotek

Pointti är ungdomsavdelningen på Esbo Stadsbibliotek. Biblioteket ligger i ett stort köpcentrum. Deras målgrupp är tonåringar. Det är 50 % pojkar och 50 % flickor som kommer dit. 50 % är invandrare och 50 % är finnar.
Pointti, tillsammans med musikavdelningen, har 1000 besökare om dagen.
De har öppet 10-20 måndag– fredag och 10-16 lördag.
Efter ordinarie öppettider har de ibland programverksamhet, då ofta på lördag eftermiddag/kväll. Pointti har också en egen blogg, på finska.
  • Personal
På Pointti arbetar en bibliotekarie, en biblioteksassistent, en servicefunktionär och en civil tjänstgörare (någon som gör vapenfri militärtjänst, de stannar 1 år och byts sedan ut till någon annan som ska göra vapenfri militärtjänst).
Personalen beskriver Pointti som ungdomarnas vardagsrum, ett ställe för dem att vara på och umgås. Deras mål är också att överbrygga kulturklyftor mellan ungdomar från olika grupper. De vill att ungdomarna ska lära sig samsas och samarbeta samt lära sig sociala regler. Solidaritet är ett ord som ofta kommer tillbaka under vår guidning.
  • Samarbete med musikavdelningen
Musikavdelningen ligger vägg i vägg med Pointti och de båda avdelningarna samarbetar. Här finns en inspelningsstudio som man kan boka. Det är gratis att låna den. För att använda den behöver man ha ett lånekort, vara minst 15 år och ha gått en kortare grundkurs i att använda utrustningen, kursen hålls av bibliotekspersonalen. Det finns många datorer som besökarna kan använda. En aktivitet som Pointti och musikavdelningen gör tillsammans är att de har bok- och skivprat för skolklasser. En bibliotekarie från Pointti och en informatiker från musikavdelningen gör dessa tillsammans och kopplar då samman böcker och musik.
  • Bestånd
Bokbeståndet på Pointti består till största delen av skönlitteratur och fantasygenren överväger. Det finns inte så mycket fackböcker utan de som är intresserade av det hänvisas till vuxenavdelningen. Det finns också serier och tidskrifter.
I biblioteket ligger också en informationsbyrå för ungdomar, "Yesbox". I dagsläget samarbetar biblioteket mycket litet med Yesbox.
  • Spelrum och teknik
Pointti har ett spelrum där ungdomarna kan spela tv-spel. Det finns även två datorer där de kan spela World of Warcraft. Biblioteket betalar licensen för det. De som vill spela får skriva på ett kontrakt där de förbinder sig att följa de regler som biblioteket satt upp för användandet av datorerna. I spelrummet är det mest pojkar som håller till. De har investerat i en dansmatta också för att locka fler flickor att delta och då är det ungefär 50% flickor och 50% pojkar som är med. Ungdomarna har tillgång till spelen från kl.14.00 på vardagarna så att spelandet inte inkräktar på skolans arbete och tid. Vardagskvällar befinner sig ca 50-60 ungdomar på avdelningen och spelar.
Personalen säger att det är svårt för biblioteket att hänga med i utvecklingen när nya tekniker och nya spel kommer hela tiden. Budgeten räcker helt enkelt inte till. Titt som tätt får de dock låna demonstrationsexemplar från leverantörer av spel och system. Men endast lite av detta är ekonomiskt möjligt att inköpa.
  • Bakgrund
Bakgrunden till att de började med spel var att de tog in ett spel på försök, Runescape. Det blev mycket populärt och de bildade en spelklubb. De har valt att ha ett spelrum på biblioteket och inte låna ut spel dels på grund av copyrightregler och dels eftersom de vill att alla ungdomar ska ha tillgång till spel och på så sätt jämna ut skillnader bland olika socialgrupper. Personalen tycker att det är värdefullt att ungdomarna har en plats att vara på där de kan umgås med andra och förhoppningsvis undvika dåliga miljöer eller att bara hänga i köpcentret.
  • Programkvällar
Pointti har också programverksamhet. Möblerna står på hjul så de kan därför skjuta ihop dem och på så sätt få stora ytor att vara på. De ordnar spelkvällar/turneringar och även uppträdanden där ungdomarna själva framför musik, så kallade demokvällar.
Den givande och underhållande guidningen på Esbo stadsbibliotek och Pointti gavs av Robin Marcus.
/Emelia och Karin

Inga kommentarer: