måndag 21 januari 2008

Nelly Rapp i verkligheten.........på biblioteket

Katarina och jag gick förra våren en kurs i dramabokprat. Vi blev både fascinerade och tänkte att vi skulle testa, men kom aldrig dit. Vi har alltid bokpratat ensamma för skolklasser och detta skulle kräva att vi var två. Efter träffen i Tällberg växte tankarna fram på att göra något helt nytt och tillsammans. Vi bokade in en klass som försökskaniner, bad en av våra kollegor om observation och här nedan ser ni resultatet.
(Här sitter en förväntansfull klass. Vi hade på förhand fått besked om att det var en orolig klass, vilket bara skapade ännu mer spänning. Här fanns verkligen en utmaning!)

Dramabokprat går ut på att eleverna i klassen är med och gestaltar bokpratet. Vi valde att jobba med Monsterakademin av Martin Widmark.
(Här ser ni första scenen ur boken. Vi befinner oss i vardagsrummet, det är mörkt och regnigt ute. Nelly sitter på golvet och klappar sin hund London. Mamma löser korsord och pappa halvsover och läser tidningen.)

(Här sitter barnen i stora salen på farbror Hannibals slott. Denna scen gjorde att alla barn kunna vara med, utan att de behövde säga någonting.)
Funderingar......Det hela var jätteroligt, både planeringen och själva genomförandet. Vi talade om innan att de var våra försökskaniner, så jag tror alla kände att här var det lov att känna sig för. Mest nyttigt/lärorikt var det att vi hade Helena som observerade oss. Hon såg saker vi inte såg och diskussionen gick livligt till efteråt.

/Katarina och Silje, Sandvikens folkbibliotek

Inga kommentarer: