fredag 20 februari 2009

Rymdtema på sportlovet


PÅ Håbo bibliotek bestämde vi oss för ett rymdtema under sportlovet med anledning av Internationella astronomiåret 2009. Aktiviteten pågick 13.00-15.00 under sportlovsveckan.

Vi började med en samling där vi läste boken ”Prick och Fläck ser stjärnor” av Lotta Gefflenblad. När vi läst färdigt boken hände något oväntat; vi fick besök av en riktig utomjording. Hon hette Lixi och kom från planeten Neptunus. Under en färd till Merkurius hade hon hamnat i ett asteroidbälte och krockat med en asteroid. Rymdskeppet blev skadat och hon blev tvungen att nödlanda med sitt rymdskepp på bibliotekets tak. Sedan hade hon tagit sig ner via skorstenen till oss. Lixi pratade bara neptuniska så vi förstod ingenting av vad hon sa. Men som tur var hade hon ett bälte med tre knappar; en för neptuniska, en för måniska och en för svenska. När vi tryckte på knappen ”svenska” kunde vi förstå vad hon sa.
Lixi lånade några verktyg för att försöka laga sitt rymdskepp, men tyvärr fungerade inte våra jord-verktyg när det gällde att laga en farkost från Neptunus. För detta krävdes en stritofix, något som inte finns här på jorden. Lixi blev därför kvar hela veckan i väntan på hjälp från sin planet.

Nu var det dags för rymdpyssel. Vi skulle tillverka rymdskepp, flygande tefat, stjärnkikare och rymdgubbar. Lixi stannade och pysslade med oss. Det var spännande att höra henne berätta om sin planet. Barnen hade många frågor och fick också förklara för Lixi hur det fungerar här på jorden. Frågor som barnen svarade på var till exempel: Vad är ett tåg? Vad är en mobiltelefon? Hur bor man här på jorden? Frågor som barnen ställde till Lixi var till exempel: Vad heter dina kompisar? Hur gammal är du? Vilken mat äter ni på Neptunus?

Lixi var med oss och pysslade under hela veckan. Vi tittade också tillsammans i böcker där vi kunde läsa om Neptunus och andra planeter. Det lånades många rymdböcker under sportlovsveckan.
/Christina Norén, Siv Andersson och Tiffany Betts på Håbo bibliotek

1 kommentar:

Anette Helgesson sa...

Kul med rymdvarelsen! Eftersom ni berättade om rymdidén i Tällberg så hakade jag på här i Edsbyn också. Ni kan läsa mer om vad som händer här http://bibblabloggen.blogspot.com/2009/02/rymdaventyr-pa-biblioteken-under.html