fredag 11 april 2008

Bokupplevelse för alla sinnen

Nu är vi i full gång att planera en "bokupplevelse för alla sinnen" för våra femteklassare i Smedjebacken. Inspiration fick vi från någon av deltagarna i Tällberg (från Norrköping tror jag- tack!). Det hela ska bli som ett bokprat fast i en helt annan form.

Vi strävar efter att utveckla arbetet med gåvoböcker i kommunen till att omfatta även äldre barn. (Tidigare har vi haft gåvoböcker till nyfödda, 2-, 4- och 6-åringar) Som ett led i det har vi köpt in boken "Silke – en förvandlingshistoria", som de deltagande eleverna ska få. Men innan de får boken ska de få uppleva utvalda delar av boken som ger ledtrådar om vad den handlar om. (Helt kort handlar boken om flickan Silke som älskar vatten men som blir torr och konstig i huden av allt badande. Hennes längtan till havet blir allt starkare och boken slutar med att hon sakta men säkert förvandlas till en sjöjungfru.)

Vi håller nu på att iordningställa ett rum i anslutning till biblioteket med diverse attiraljer tagna ur berättelsen om Silke. Tyg och skärmar skapar mindre rum i rummet, som små avdelningar. Innan barnen går in (en och en) så får de en introduktion av oss. Meningen är att de, när de kliver in i rummet ska känna att de kommer in i berättelsen och att de blir huvudpersonen för en stund. Väl inne får de följa instruktioner. De ska få ta av sig skor och strumpor och få vada i vatten, de ska få smörja händerna med salva (som Silke i boken måste göra), äta piller mot torr och kliande hud, öppna ett paket där det ligger en snäcka i vilken de kan lyssna på havet, de ska få smaka tång mm. Slutligen hamnar de mitt i rummet där de får lägga sig ner i ett kuddhav och titta upp i taket där vi kommer att visa bildspelet (som ni kan se längre ner) med tillhörande ljudeffekter. När alla är samlade igen kommer vi att prata om vad de upplevt och vad de tror att boken handlar om.

I förväg har vi bett eleverna ur några klasser måla eller göra kollage på specifika teman. Dessa använder vi nu när vi skapar miljön i rummet. En klass har till exempel gjort en badrumsmiljö med en fantastisk badrumsdikt till och en klass har gjort en helt underbar bild av havet med en massa fiskar, maneter, vrak och skatter. Ytterligare en klass håller på att göra ett kollage om mediciner och piller. Barnen kommer alltså under sin "upplevelsevandring" att se den del de själva bidragit med och i vilket sammanhang det hamnat.

På måndag i nästa vecka börjar vi och när veckan är slut ska 108 barn plus en del vuxna (kulturnämnden bland annat) ha passerat upplevelserummet.

Efter upplevelsen får alla elever, som sagt, med sig boken hem. Alla lärare får också ett erbjudande om att jobba vidare med boken i klassen på nya sätt. Vi har ett samarbete med IT-pedagogen i kommunen och i den nya mediasalen kan barnen få hjälp med att göra film, leranimationer, bildspel etc. Möjligheterna är oändliga och det ska bli jättespännande att se om de nappar på erbjudandet och vad det resulterar i.

Marika & Helena

Fortsättning följer…..

1 kommentar:

Tinne Wennerholm sa...

Hej!
Härliga bilder och upplevelser. Såg artikel i DD. Verkar super!!!
Tinne & Kärstin nu sittande i Ludvika framför dator en lördagskväll(typiskt biblioteksfolk)