onsdag 8 oktober 2008

Richardsgatans bibliotek i Helsingfors

Biblioteket på Richardsgatan 3 grundades 1882. Då byggnaden nyligen renoverades bevarades den äldre stilen. I bibliotekets mitt finns boktornet, en flera våningar hög öppning med en vacker spiraltrappa i mitten. Se bilder och läs mer om biblioteket på www.lib.hel.fi/sv-FI/rikhardinkatu



ARTOTEKET

I bibliotekets bottenvåning finns artoteket som förmedlar konstverk av medlemmar i Konstnärsgillet i Helsingfors. I artoteket finns utrymmen för utställningar och varje månad byts konstverken ut. Konstverken lånas ut mot en avgift som varierar mellan 10-200 euro i månaden beroende på verkets totala pris. Ett utlånat konstverk kan när som helst lämnas tillbaka, men det går även att köpa konstverket. Ett köp görs antingen direkt, d.v.s. hela summan på en gång, eller genom betalning av månadsavgiften tills priset i sin helhet betalats. Utbudet är stort och består av målningar, grafik, skulpturer och fotografier. Artotekets utbud och konstnärernas hemsidor kan besökas på
www.taidelainaamo.fi.

BARNAVDELNINGEN

Rummet
Barnavdelningen på Richardsgatans bibliotek är relativt liten och traditionell. Rummet är ljust och nyrenoverat, men är mycket svårmöblerat. Det mesta av väggarna upptas av två stora (vuxen-)väggmålningar och många och stora fönster. Därför måste bokhyllor och resten av inredningen dela på golvutrymmet inne i rummet. Där finns också en informationsdisk som tar stor plats. I informationsdisken finns en dator vars skärm sitter på en arm – lite som en skrivbordslampa. Tack vare armen är det lätt att flytta och vrida på skärmen så att både besökare och personal kan se det som står på den.

Det är lite trångt mellan hyllorna och bilderböckerna står i hyllor med fack, sorterade efter bokstäver eller ämnen. Sittplatserna för barn är små och få, däremot finns det 6 datorer för besökarna. Ett ”sagotält” finns i ett separat rum dit personalen kan ta med inbjudna grupper.

Barnavdelningen som rum är inte så anpassat efter barnen, utan mer efter föräldrarna – om de lämnar barnvagnen utanför, för den får inte plats. Egentligen är nog barnavdelningen mest anpassad efter huset och de fysiska förutsättningarna.

Medier
Vanliga böcker dominerar stort bland medierna. De ser nya och fräscha ut och inbjuder till läsning. De lättlästa böckerna är få. På ”Börja-läsa-hyllan” finns knappt ½ hyllplan böcker och på ”Lättläst” ca 2 halva hyllplan. Lättläst är tydligen inte alls lika stort i Finland som i Sverige. Barnen läser ”vanliga” böcker istället. Ljudböcker på CD och talböcker finns, men är inte så exponerat. Serieböckerna står på speciella bokvagnar som gör att de syns bra. På ungdomsavdelningen finns dessutom bl a musik på CD att låna. I en specialhylla finns tidskrifter – både för barn och föräldrar.

Barnavdelningen har böcker både på finska och svenska. Skönlitteraturen och bilderböckerna är uppdelade språkvis, men i faktahyllorna är språken blandade. Förutom på svenska och finska finns det böcker på engelska och ett par av skolspråken, men det finns inga barnböcker på övriga främmande språk.

Övrigt
Det organiseras mycket verksamhet från barnavdelningen. Förskolor och skolklasser kommer till biblioteket och får boktips och biblioteksundervisning. Personalen på barnavdelningen är också mycket ute i skolor och förskolor och pratar böcker. Den svenskspråkiga personalen tar hand om svenskspråkiga barn och den finskspråkiga personalen tar de finskspråkiga barnen.

När barnen börjar första klass får de ett kort hem på posten med en inbjudan att komma till biblioteket i sällskap med någon förälder och få ett lånekort, en ryggsäck och boktips. Det finns många olika blad med boktips i mappar som besökarna kan ta med sig. Boktipsen är ordnade efter ålder eller ämne, ofta med färgbilder av böckernas framsida bredvid en kort recension. I böckerna kan man ibland hitta lappar där man kan fylla i bokens författare och titel, markera hur många stjärnor man ger boken och berätta vad man tyckte om den. Lappen kan man lämna anonymt till biblioteket. Den sätts sedan upp eller samlas i pärmar som alla kan bläddra i.

Anna-Karin, Catarina och Johanna

Inga kommentarer: